Monroe Family Village

Monroe Family Village was designed for 47 family units comprised of 31 two-bedroom and 16 three-bedroom units in a mix of townhouses and flats.  A 3000 square foot community building compliments the housing units with classroom space, management offices, support personnel and laundry facilities.  Additionally, there is a 2000 square foot commercial/retail space along the street frontage of the site.  This building, coupled with a generous urban plaza, create a gateway into the housing community. 

The complex is designed to meet the Evergreen Sustainable Development Standard.  The buildings are designed and placed such that they can take full advantage of solar positioning, including the potential for a full rooftop solar array. 

Monroe Family Village is not only  a place to live; it also supports sustainability criteria for the complex and embodies the client’s goals for healthy and sustainable living.  The site is very deep and narrow with significant elevation change over one-third of the site.  The sustainability goals are achieved in chorus with building placement that encourages community activities.  This is achieved through numerous formal and informal outdoor spaces – a village green, a community p-patch, sport courts, playgrounds, seating walls throughout, amphitheater terraced seating – that both teach and encourage an environment for neighborly interaction.